Сватбена агенция – необходимост или излишен разход!

Сватбена агенция – необходимост или излишен разход!

Булчински рокли

Сватбена агенция – необходимост или излишен разход!

Подготовката на сватба е дълъг и изпълнен с много детайли процес. В повечето случаи, планирането й започва месеци, дори година по-рано от обявената дата. Първите неща, с които бъдещите младоженци се заемат са подбор на подходящ ресторант за провеждане на сватбеното тържество, запазване на час за граждански и църковен ритуал. Неминуемо след това се започва с трескавата обиколка на бутици за така мечтаната булчинска рокля. Измежду всички детайли като водещ, фото и видео заснемане и др., се появява и дилемата за наемане на сватбена агенция, която би се заела с организацията на самото тържество или самостоятелно да се погрижим за това.

Много от вас биха казали, че съм пристрастна към тази тема, тъй като съм сватбен агент от 8 години и естествено бих била твърдо „ЗА”. Именно поради тази причина, реших да изложа мислите и мнението си тук, като ще разгледам този казус и от двете страни.

Нека се фокусираме на въпроса „Нужна ли ми е сватбена агенция ?”. През последните години, броя на сватбените агенции значително се увеличи, както в големите градове, така и в по-малките. Причините са много, но това са размисли за друга тема. Сами по-себе си, ние, сватбените агенти имаме различни визии за декорация, предлагаме услуги като координатор, водещ и т.н. Както споменах по-нагоре, подготовката за сватбеното тържество започва доста по-рано от планираната дата. През тези месеци бъдещите младоженци и сватбения агент провеждат неограничен брой срещи, изготвя се цялостна визия за декорация, уточняват се всички детайли, съпътстващи самото мероприятие. Разбира се, много често се налагат корекции в последния момент, с които сватбения агент е длъжен да се съобрази и реагира мигновено. Освен с набор от калъфи за столове, панделки, воали и т.н., всяка сватбена агенция разполага и с опит – най-важния ресурс. Често се случва младоженците да визуализират по определен начин темата на сватбена декорация, но всъщност крайния резултат да не е съвсем задоволителен. И тук се намесва сватбения агент, който благодарение на богатия си опит предлага най-оптималния вариант.

Освен с декориране на самото тържество, повечето сватбени агенции предлагат и услугата координатор. Много често когато разяснявам задълженията на сватбения координатор, използвам думите „човек за всичко”. Присъствието му понякога е подценявано, но смея да твърдя, че е абсолютна необходимост. Това е човекът, който ще се погрижи освен за настаняването на гостите, така и за комфорта и спокойствието на младоженците и техните гости. Координаторът следи за изпълнението на всички точки от предварително изготвения план на протичане на събитието и основните действащи лица, DJ, оператор, фотограф и др. Други задължения на координаторът са протичане по план на гражданския и църковния ритуал, спазване на предварително договорените условия за обслужване в ресторанта, непредвидени ситуации и реагира бързо и адекватно за решаването им.

Но стига толкова за предимствата при наемане на сватбена агенция. Нека разгледаме темата през призмата на младоженците. Много от вас ще кажат, че сватби са се провеждали и в миналото, без помощта на сватбена агенция. И да, ще са прави. Голяма част от бъдещите младоженци самостоятелно се заемат с организацията и декорацията на самото тържество, като предварително проучват всички детайли, изготвят предварителен план и създават концепция за декорация. В повечето случаи на помощ се притичват роднини и приятели, които се заемат с декорацията в самия сватбен ден, координацията на самото тържество и всички участващи в него лица. Като недостатък на този инициатива, мога да отбележа невъзможността на всички ангажирани лица да се насладят на самото тържество. Например вместо да се забавляват, родителите следят дали всички гости са настанени, обслужени и доволни. Стресът и напрежението оказват също голямо влияние в този ден, тъй като за непрофесионалисти, контролирането на цяло тържество понякога се оказва тежка и изморителна задача. На финала се оказва, че за тези хора този дългоочакван ден е преминал като миг, а самите те не са успели да му се насладят.

Независимо дали ще наемете сватбена агенция или не, всяка сватба е уникална сама по себе си, както са уникални и самите младоженци. Не агенцията прави денят незабравим, изпълнен с радост и усмивки, а младоженците и техните гости. Затова, скъпи бъдещи младоженци, решението е ваше, но каквото и да изберете, помнете, че това е вашия голям ден и нищо друго няма значение!

Сподели

Коментари

Коматарите са забранени